Behajtási költségátalány adójogi megítélése

Kategória: Jogi Hírek

 Eltérő jogértelmezések láttak napvilágot a 40 EUR-os behajtási költségátalány vonatkozásában. Egyes értelmezések szerint a költségátalány behajtása kötelező, arról lemondani nem lehet. Mások szerint ez csak lehetőség. A költségátalány könyvelésének mikéntje sem volt eddig egyértelmű. A helyzet tisztázása érdekében a NAV állásfoglalást bocsájtott ki.
 

Vissza

Címkék :
behajtás, adójog, végrehajtás, könyvelés


Kapcsolódó cikkeink :

Követeléskezelés hatékonyan!
 

   

 Vevői, ügyfelei nem fizetnek időben. Ne hagyja, hogy elszemtelenedjenek és nagyobb tartozásokat halmozzanak fel!


A cégek kintlévőségei sok esetben a mindennapi működést veszélyeztetik, a megfelelő válaszlépések mégis sok esetben késnek vagy elmaradnak. Sok esetben már egy felszámolási eljárást kilátásba helyező ügyvédi fizetési felszólítás is elegendő a teljesítéshez. Ne húzza az időt, mert a saját esélyeit rontja.

Amennyiben Kintlévőség kezeléssel, Követeléskezeléssel, felszámolással, végrehajtási joggal kapcsolatos kérdése van, 


írjon nekünk e-mailt  az iroda@nagynoraugyved.hu címre vagy hívjon minket a 06/20/662/60/96-os telefonszámon.

Részletek »»


Változtak a követelések elévülésének szabályai!

   Cégek figyelem! Követeléskezelés hatékonyan az új Ptk-ban


Az új Ptk. lényeges újítást hozott a követeléskezelés területén is. 2014. március 15-ét követően az új Polgári Törvénykönyv rendelkezései értelmében a követelések elévülési ideje immáron nem szakad meg  az adós részére küldött fizetési felszólítással. A vállalkozóknak meg kell változtatni a berögzült gyakorlatukat és pert vagy felszámolási eljárást kell indítaniuk adósaikkal szemben. Az ismételt fizetési felszólítások küldözgetése csak a postaköltséget növeli, érdemi eredménnyel nem jár.


 

       Ne hagyja elévülni követeléseit! Az elévült követelések bírósági úton nem érvényesíthetők, végrehajtásuk lehetetlen.
Amennyiben Kintlévőségkezeléssel, Követeléskezeléssel kapcsolatos kérdése van, 


írjon nekünk e-mailt  az iroda@nagynoraugyved.hu címre vagy hívjon minket a 06/20/662/60/96-os telefonszámon.

Részletek »»


Lakás bérbeadás, de hogyan....

Lakás bérbeadás szabályai


Az alacsony ingatlanárak és a nullához konvergáló banki kamatok mellett sokan vásárolnak megtakarításaikból lakást vagy más ingatlant. A vételi és eladási árkülönbözeten túl a lakás bérbeadásából származó bevétel sem elhagyagolható szempont. A bérleti díj passzív jövedelem a bérbeadó szemszögéből, amelyre minden hónapban bizton számíthat. Mindezekról a NAV (korábban APEH) is tudomása van. Ennek ellenére a bérbeadók gyakorta próbálják eltitkolni a bérbeadásból származó jövedemüket a lehetséges következmények ismerete nélkül. Mindezzel tetemes adóbírságot, hovatovább büntetőeljárást (költségvetési csalás, Btk. 396.§.) vonhatnak magukra. Teszik ezt úgy, hogy a lakásbérbeadás területén az elmúlt években több adójogi, eljárásjogi könnyítés és egyszerűsítés lépett életbe, a 16%-os adókulcs bevezetése pedig jelentősen csökkentette az adóterhelést. Mi a megoldás?


Részletek »»