Lakás bérbeadás, de hogyan....

Kategória: Jogi Hírek


Lakás bérbeadás szabályai


Az alacsony ingatlanárak és a nullához konvergáló banki kamatok mellett sokan vásárolnak megtakarításaikból lakást vagy más ingatlant. A vételi és eladási árkülönbözeten túl a lakás bérbeadásából származó bevétel sem elhagyagolható szempont. A bérleti díj passzív jövedelem a bérbeadó szemszögéből, amelyre minden hónapban bizton számíthat. Mindezekról a NAV (korábban APEH) is tudomása van. Ennek ellenére a bérbeadók gyakorta próbálják eltitkolni a bérbeadásból származó jövedemüket a lehetséges következmények ismerete nélkül. Mindezzel tetemes adóbírságot, hovatovább büntetőeljárást (költségvetési csalás, Btk. 396.§.) vonhatnak magukra. Teszik ezt úgy, hogy a lakásbérbeadás területén az elmúlt években több adójogi, eljárásjogi könnyítés és egyszerűsítés lépett életbe, a 16%-os adókulcs bevezetése pedig jelentősen csökkentette az adóterhelést. Mi a megoldás?


 Minden esetben legyen aláírt és ügyvéd által szerkesztett bérleti szerződés, amely védelmet nyújt a berlőnek és bérbeadónak egyaránt! Továbbá tartsuk be az adózási szabályokat. Az adóhatóságnak számos módszere és segítője van a be nem jelentett bérbeadások felkutatására. Elég egy jóakaratú szomszéd vagy egy elégedetlen bérlő, és az adóellenőrzés elindul. Most már lehetőség van adószám kiváltása nélkül, ÁFA mentesen bérbeadni lakásunkat úgy, hogy évi 1 millió forintig csak a 16%-os Szja-t kell fizetni. Továbbá lehetőség van az ingatlan értékének 2%-át amortizáció jogcímén a bevételből levonni, így az adó alapja is jelentősen csökkenthető. A közüzemi számlákat nem érdemes átíratni a bérlő nevére és címére, mert így az esetleges tartózásról túl későn értesülhetünk. Így a rezsit is bevételként kell elkönyvelnünk, de költségoldalon egyből levonhatjuk a rezsi csekkeinek összegét. Mindehhez nem kell könyvelőt megbíznunk, elég egy excel táblában felvinni a számításokat, és a NAV legközelebbi kirendeltségén kért csekken befizetni az adóelőleget negyedévente.
Amennyiben Ingatlanjoggal kapcsolatos kérdése van, írjon nekünk e-mailt  az iroda@nagynoraugyved.hu címre vagy hívjon minket a 06/20/662/60/96-os telefonszámon.

Vissza

Címkék :
ingatlan, bérbeadás, bérlő, adójog


Kapcsolódó cikkeink :

Amire ingatlanvásárláskor figyelni kell!
 

 Amire ingatlanvásárláskor figyelni kell!


Ha meg akarja kímélni magát egy hosszas utánajárástól, ingatlanvásárláskor nyilatkoztassa az eladókat, hogy az adott ingatlanban senki sem rendelkezik rajtuk kívül bejelentett lakcímmel, s vállalják azt is, hogy az eladásig a bejelentett személyek kiköltöznek, ezt a jegyzőnél elintézik, s az eladásnál megváltoztatják lakcímüket.

Ellenkező esetben a jegyzőnél vagy a járási hivatalban kell sorban állni, hogy az illetéktelen személyeket kijelentse a saját ingatlanából.
 


Amennyiben Ingatlanjoggal kapcsolatos kérdése van, írjon nekünk e-mailt  az iroda@nagynoraugyved.hu címre vagy hívjon minket a 06/20/662/60/96-os telefonszámon.

Részletek »»


Ingatlan adásvételi adatbekérő

INGATLAN ADÁSVÉTEL


 Ingatlan adásvételi szerződés megszerkesztéséhez szükség van az eladó(k) és a vevő(k) személyes adatain túl az ingatlan adataira is. Az ügyintézés meggyorsítása érdekében kérem, töltse le az alábbi file-t, és kitöltve küldje meg a iroda@nagynoraugyved.hu címre.

ingatlanadasvetel-adatbekero.doc


Részletek »»


Ingatlan ajándékozás adatbekérő
 


AJÁNDÉKOZÁS


Egyenes ági rokonok, valamint házastársak között ingatlan ajándékozása a jelenlegi szabályok szerint illetékmentes! Az ügyintézés meggyorsítása érdekében kérem töltse le az alábbi file-t, és kitöltve küldje meg a iroda@nagynoraugyved.hu címre.

ingatlanajandekozas-adatbekero.xls

Részletek »»