Mint azt bizonyára már mindenki hallotta, 2018. május 25. napjától életbe lép az Unió új adatvédelmi rendelete a GDPR. Ez az adatvédelem egy újfajta megközelítése.

Magyarországon a vállalkozások eddig nem sok hangsúlyt fektettek erre a területre, viszont most ez megkerülhetetlen lesz.

Az új szabályozás majdnem minden gazdasági társaságot és egyéni vállalkozót érint. Mert hát valljuk be, ki az ma, aki nem kezel személyes adatot!?

Az adatkezelő illetőleg adatfeldolgozó szervezeten belül az adatkezeléssel összefüggő döntések meghozatalában közreműködő munkavállalók megfelelő felkészültsége elengedhetetlen az új adatvédelmi rendelet megfelelő alkalmazásához. 

Az új általános adatvédelmi rendelet a belső adatvédelmi felelősök kinevezését igen széles adatkezelői körben teszi kötelezővé. Olyan adatkezelőknél is elrendeli az adatvédelmi tisztviselő kinevezését, ahol a fő tevékenységek olyan adatkezelési műveleteket foglalnak magukban, amelyek jellegüknél, hatókörüknél és/vagy céljaiknál fogva az érintettek rendszeres és szisztematikus, nagymértékű megfigyelését, személyes adataik kezelését teszik szükségessé. 

Az adatvédelmi tisztviselő (DPO) kinevezése az adatbiztonság megerősítését, az érintettek jogérvényesítésének elősegítését célozza.

Akinek kötelező kinevezni DPO-t:

Állami közfeladatot ellátó szervezeteknek

Önkormányzatoknak

Bankoknak, Pénzintézeteknek

Kórháznak

Egészségügyi-, pénzügyi-, közigazgatási szervezeteknek

Közlekedési vállalatoknak

Közműszolgáltatást végzőknek

Internetszolgáltatóknak

Telekommunikációs , Kábel TV szolgáltatóknak

Vagyonvédelmi szervezetek

A felsorolt szervezeteknek IT szolgáltatás nyújtó cégeknek

Akinek ajánlott kinevezni DPO-t:

Gazdasági társaságoknak, akik bármilyen formában személyes adatot kezelnek és szeretnének megfelelni a GDPR elvárásainak (Zrt., Nyrt., Kft., Kkt., Bt., egyéni vállalkozó, civil szervezetek (alapítvány, egyesület), szövetkezetek, társasház kezelő cégek, közjegyzői irodák, háziorvosok, biztosítók, biztosítási alkusz cégek, stb.)

IT szolgáltatást nyújtó szervezeteknek

Webáruház tulajdonosainak, fejlesztőinek, üzemeltetőinek

Személyes adatot kezelő szoftverek fejlesztőinek, támogatóinak  

Fenti tájékoztató tükrében segítséget tudunk nyújtani a rendelet által megkövetelt szabályzatok, tájékoztatók, nyilatkozatok elkészítésében, továbbá alapszintű tájékoztatást és oktatást tartunk a folyamat gyakorlati megvalósítása érdekében. Adatvédelmi tisztviselői pozíciót is el tudunk látni állandó megbízás keretében.

A rendelet komolyságát mutatja, hogy a maximálisan kiszabható bírság összegét 20.000.000,- Euróban határozza meg.

Azon vállalkozások esetében, melyek munkavállalókat is foglalkoztatnak, nagy valószínűséggel szükséges lehet a munkaügyi iratok, eljárások felülvizsgálatára és azok aktualizálására a rendelet tükrében.

Irodánk vállal teljes körű munkaügyi auditot is, mely a hatályosításon túl, adott esetben jóval költséghatékonyabb foglalkoztatást is eredményezhet.

Cél, hogy a magas összegű bírságok, eljárási költségek és adott esetben kártérítés helyett megtegyük a preventív intézkedéseket!

Amennyiben igénybe kívánja venni szolgáltatásainkat keressen minket elérhetőségeinken!

Foglaljon időpontot egy személyes tanácsadásra:


Ügyvédi iroda Székesfehérvár belvárosában a Kati néni szobornál.

Ingyenes parkolási lehetőség az ALBA PLAZA-nál.Tájékoztatjuk, hogy ezen az internetes honlapon elérhető tartalmak, információk nem minősülnek sem jogi, vagy egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre történő felhívásnak.

Ingatlanjog | Cégjog | Családjog | Munkajog | Kártérítési jog | Öröklési jog | Adójog